Sunday, 11 May 2014

Alhamdulillah :)

Assalamualaikumsemuaa. lama nyaa tak blogger kat blog kita ni. result spm harituu punn tak update pun. hhaha. biasalah result kita tak comey punn. tak straight A punn. sedih bukan kepalang tauuu. i wish i could turn back time. tapi sy percaya dengan QADA dan QADAR yang Allah tyetapkan untuk saya. :)
 
umi abah, im sorry. tapi abah umi tak pernah marah. walaupun Billa tau abah ngn umi harapkan straight A. hmmm ipg ponnn xdapat iv. yang tu satu lagi harapan umi abah supaya Billa jadi cikguu. tapi ya Billa percaya pada perancangan ALLAH. Allah Maha Penyayang Maha Pemurah. rezeki ada di mana mana kann. and now Billa dapat tawaran dekat Matrik Tangkak Johor and UiTM Machang. feeling very blessed dengan anugerah Allah ni. :) perasaan syukur yang tak dapat nak digambarkan mnggunakan kata kata. 

Billa pilih UiTM Machang walaupun Diploma sebab course yang Billa dapat tu under faculty maths iaitu Statistik. even matrik yang Billa dapat tu setahun tapi aliran sains which Billa nak elak sangat. sebab harituu pun Billa takleh score tiga tiga subjek sains which is CHEMISTRY BIOLOGY AND PHYSICS. Billa percaya dengan setiap perancangan Allah. Allah put me in the situation that im able to face through. ;)

so Billa daftar dekat uitm tu 1/6/2014 which is dalam dua tiga minggu lagi. hmm Billa mengharapkan doa daripada semua. doakan Billa yang terbaik okayyy. Billa wish the best to all of you. and lupaaaa nak congrats to all my batchmates yang dapat form6, ipg, matrik, asasi and even diploma. we plann things but remembered Allah is the best Planner ever. :)

UiTM Machang, here i comeee :D

Tuesday, 4 March 2014

Assalamualaikum :) sekadar perkongsian. lama tak update :D

Bacalah mesti seronok 
KIAMAT menurut Agama Islam di tandai dgn:
- Kemunculan Imam Mahdi
- Kemunculan Dajjal
- Turunnya Nabi Isa (AS) 
- Kemunculan Yakjuj dan Makjuj
- Terbitnya matahari dari Barat ke Timur
- Pintu pengampunan akan ditutup
- Dab'bat al-Ard akan keluar dari tanah & akan menandai muslim yang sebenar2nya
- Kabut selama 40 Hari akan mematikan semua orang beriman sejati shg mereka tidak perlu mengalami tanda2 kiamat lainnya
- Sebuah kebakaran besar akan menyebabkan kerosakan
- Pemusnahan/runtuhnya Kabah
- Tulisan dalam Al-Quran akan lenyap
- Sangkakala akan ditiup pertama kalinya membuat semua makhluk hidup merasa bimbang dan ketakutan
- Tiupan sangkakala yang kedua kalinya akan membuat semua makhluk hidup mati dan yg ketiga yang membuat setiap makhluk hidup bangkit kembali

Nabi MUHAMMAD SAW telah bersabda:
"Barang siapa yg mengingatkan ini kepada orang lain, akan Ku buatkan tempat di syurga baginya pada hari penghakiman kelak"

Kita boleh kirim ribuan bbm mesra, promote, bc yang terlalu penting tapi bila kirim yang berkaitan dengan ibadah mesti berpikir 2x.

Allah berfirman : "jika engkau lebih mengejar duniawi daripada mengejar dekat denganKu maka Aku berikan, tapi Aku akan menjauhkan kalian dari syurgaKu"

Itulah yg dimaksud dajjal yg bermata satu:ertinya hanya mmikirkan duniawi drpda akhirat. Kerugian meninggalkn solat:
Subuh:
Cahaya wajah akan pudar.
Zuhur:
Berkat pendapatan akan hilang.
Asar:
Kesihatan mulai terganggu.
Maghrib:
Pertolongan anak akan jauh di akhirat nanti.
Isya':
Kedamaian dlm tidur sukar didapatkan.
Sebarkan dgn ikhlas. tiada paksaan dalam agama
Niatkan ibadah(sebarkan ilmu walau 1 ayat)

Nasihat Kubur:

1). Aku adalah tempat yg paling gelap di antara yg gelap, maka terangilah .. aku dengan TAHAJUD

2). Aku adalah tempat yang paling sempit, maka luaskanlah aku dengan ber SILATURAHIM..

3). Aku adalah tempat yang paling sepi maka ramaikanlah aku dengan perbanyak baca AL-QUR'AN.

4). Aku adalah tempatnya binatang2 yang menjijikan maka racunilah ia dengan Amal SEDEKAH,

5). Aku yg menyepitmu hingga hancur bilamana tidak Solat, bebaskan sempitan itu dengan SOLAT

6). Aku adalah tempat utk merendammu dg cairan yg sangat amat sakit, bebaskan rendaman itu dgn PUASA..

7). Aku adalah tempat Munkar & Nakir bertanya, maka Persiapkanlah jawapanmu dengan Perbanyak mengucapkan Kalimah "LAILAHAILALLAH"

Kirim ini semampumu dan seikhlasmu kepada sesama Muslim, sampaikanlah walau hanya pada 1 org..
Karena, saat kamu membawa Al-Qur'an, setan biasa2 saja.
Saat kamu membukanya, syaitan mulai curiga.
Saat kamu membacanya, ia gelisah.
Saat kamu mmahaminya, ia kejang2.
Saat kamu mengamalkan Al-Qur'an dlm kehidupan shari-hari, ia stroke.
Trus n trus baca & amalkan agar syaitan stroke semuanya juga jantungnya dan mati.
Ketika anda ingin menyebarkan .. ini, lagi2 syaitan pun mencegahnya.

Syaitan berbisik;
"SUdahlaaaaaah tak payah di SEBARKAN, tak penting pown, BUANG MASA saja, tak mungkin akan di baca "...

Sekecil apapun amal ibadah, Allah SWT menghargainya puluhan kali ganda ..

Ø Ada 3 Hal dlm hidup yg tidak boleh kembali :
1. Waktu
2. Kata-kata
3. Kesempatan
K: Kiblat
A: Arah
A: aku
B: Bersujud hingga
A: akhir
H: Hayatku

Ringankan tangan anda dengan copy ayat ini
last tempat tido ialah liang lahad.......